در سفر به مشهر از چه مکان هایی دیدن کنیم؟
جاهای دیدنی خراسان رضوی
نیشابور یکی از تاریخیترین و قدیمیترین شهرهای شرق ایران و خراسان بزرگ بهشمار میآید و شهر کهن و تخریب شده آن توسط مورخان با شهرهای شناخته شده دوران طلایی اسلامی چون بغداد،دمشق، قاهره، قیروان و بصره مقایسه شدهاست اَبَرشَهر [اَبهَرشَهر؛ نام باستانی نیشابور (یا همان نیو شاپور به معنی شاهپور پهلوان) و نام قدیم استانهای خراسان فعلی یا ربع نیشابور بوده است؛ این ناحیه، در متون پهلوی، با دریاچه سوور که آذربرزین مهر (آتش بهرام) در کنار آن قرار داشته، پیوند خوردهاست ابرشهر یا همان نیشابور، یکی از ساتراپهای ایران در دوران پیش از اسلام بود و فرمانروا یا مرزبان این ساتراپی، لقب اختصاصی کنارنگ را داشت. باقیماندههای ابرشهر یا همان نیشابور کهن که توسط حملات مغول و زلزلههای پیاپی تخریب شد، در حاشیه جنوبی شهر کنونی قرار دارد.
این شهر در طول تاریخ به دلایل مختلفی چون وجود معدن فیروزه، صنعت و هنر سفالگری، کشاورزی،و قرارگیری در موقعیتی راهبردی-دفاعی، یکی از مسیرهای مهم اقتصادی و اصلی جاده ابریشم، یکی از قطبهای علوم مادی و اسلامی و یکی از شهرهای شهره ایران، خصوصاً در دوران طلایی اسلامی بودهاست.
نیشابور یکی از شهرهای عضو ایران در دو سازمان بینالمللی جامعه کهن شهرها و وابسته به یونسکومیباشد. همچنین، تعداد زیادی از کشفیات باستانی ناحیه شهر تخریب شده این شهر (همانند شطرنج نیشابوری) در موزه متروپولیتن نیویورک، موزه بریتانیا لندن، موزه ایران باستان تهران و دیگر موزههای بینالمللی نگهداری و در معرض دید عموم به نمایش گذاشته میشود
شهر امروزین نیشابور از لحاظ اداری دارای سه منطقه شهری بوده و از اهمیت موقعیت ترابری برونشهری آن میتوان به قرارگیری در مسیر جاده 44 ایران، بخشی از بزرگراه 1 آسیا، و مسیرریلی مشهد-تهران اشاره کرد. مهمترین ویژگیهای اقتصادی کلان نیشابور وجود مجتمع فولاد خراسان، نیروگاه سیکل ترکیبی خیام، سه شهرک صنعتی در اطراف شهر، معادن مختلف، صنعت گردشگری، صنعت کشاورزی و… میباشد.
مجموعه خیام در جنوب شرقی نیشابور و خارج از شهر قرار دارد، اما فاصله آن با نیشابور زیاد نیست، با اتومبیل ظرف مدت حداکثر 15 دقیقه میتوان به آنجا رسید. البته خط اتوبوسرانی هم میان آرامگاه خیام و مرکز شهر دایر است اما استفاده از آن معطلی دارد و استفاده از آن با زمان گردشگران جور در نمیآید.
در اطراف آرامگاه اماکن دیدنی دیگری مانند سعیدبن سلام مغربی، آرامگاه فضل ابن شاذان، آرامگاه حیدر یغما و از همه مهمتر آرامگاه عطار و کمال الملک قرار دارد، اما به یاد داشته باشید که اگر بخواهید به دیدار آرامگاه عطار و کمال الملک بروید باید از برابر آرامگاه خیام عبور کنید و چه بهتر که ابتدا این مکان را ببینید.